Ales Stenar, Emil Jensen och Lugn & Riedel

1993 arrangerade Pange Öberg (som då jobbade på Mejeriet i Lund) den första stora konserten på Ales Stenar med folkmusikgruppen Hedningarna.
Arrangemanget blev en stor succé. Och 5 år i rad, alltid den första lördagen i augusti, vallfärdade folk från Österlen och Skåne till Ales Stenar. Hedningarna uppträdde vid alla tillfällen utom ett år då den bulgariska kvinnokören Les Mysteré Des Voix Bulgares medverkade. Varje gång inleddes kvällarna av en kulturpersonlighet som framförde olika texter. Ernst-Hugo Järegård, Rolf Lassgård, Ernst Günther och Anders Granström är namn som varit med.

 

Sedan 1997 har projektet legat nere men planerna att återuppliva arrangemanget på Ales Stenar har funnits länge men det är först nu som det blir verklighet. Alltså 20 år sedan den sista konserten på Ales Stenar med Hedningarna och Rolf Lassgård. I år intar Emil Jensen, Kristina Lugn och Sarah Riedel scenen.

 

EMIL JENSEN
Den 5 augusti står Emil Jensen och hans band på scen. Emil har under vintern och våren gjort över 50 utsålda föreställningar med ”Flyktpotatis” som avslutades på ett fullsatt Cirkus i Stockholm i maj. Konserten på Ales Stenar blir Emil Jensens enda spelning i södra Sverige i sommar. Med sig på scen har han Anna Dager på cello, Hanna Ekström på viola och Magnus Olsson på trummor och slagverk.

 

KRISTINA LUGN & SARAH RIEDEL
Kvällen inleds med nyskriven musik och poesi som vävs samman när poeten Kristina Lugn och sångerskan Sarah Riedel möts tillsammans med Viktor Skokić på kontrabas och Jonas Östholm på piano. På scenen vid Ales Stenar kommer dessutom Kristina Lugn läsa både gamla och nyskrivna dikter.

 

Ales Stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning och har kallats för vår motsvarighet till Stonehenge. Varje år besöker mellan 550.000-700.000 personer platsen. Ales Stenar ligger högt över havet ovanför det pittoreska fiskeläget Kåseberga på Österlen i Skåne.

 

Biljetter och mer info finns här.

botbodyblackshadow