Emil Jensen högaktuell i höst

-Nytt album ”Två naturliga armar” släpps den 28 okt
-Singeln ”Kolla på film” - en duett med Iiris Viljanen släpps idag
-Stor turné, "Flyktpotatis", med 53 föreställningar i höst/vinter
-Iiris Viljanen är gäst och support på turnén
-Extraföreställningar i Stockholm och Göteborg

 

Kritikerhyllade publikfavoriten Emil Jensen är en av våra mest unika och angelägna röster just nu. Hans sommarprat i Sveriges Radio 2016 är ett av årets mest bejublade program. Här är några av alla fantastiska omdömen;

 

"Däremellan dunkar känslorna nästan genom bröstkorgen. Emil Jensen släpper sin poetiska persona och går rakt på sak, ger en kärleksförklaring till sin bortgångna storasyster Anna. Varje stavelse bränner till bakom ögonlocken."
– Patrik Lundberg, Aftonbladet, i sin recension med rubriken "Vackrare än så här blir det kanske inte".

"Det är en perfekt balanserad berättelse, en blandning av komik, tragik, kärlek och samhällskritik."
– Fanny Wijk, GP i sin recension med rubriken "En perfekt balanserad Emil Jensen".

Lyssna på Emil Jensens sommarprat här

 

Emil Jensens liveframträdanden har ofta beskrivits som just sommarprat på scen – där han varvar sin musik med personliga mellansnack, allvar och humor, lyrik och satir.

Den 28 oktober släpper Emil nytt album med titeln ”Två naturliga armar” och ger sig ut på en omfattande turné genom hela Sverige med sin nya föreställning ”Flyktpotatis”. Turnén, som är ett samarbete mellan United Stage och Riksteatern innefattar 53 spelningar, en diger turnélista och ett förhandsintresse som saknar motstycke.

 

- Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, flyktbeteenden, nostalgi, dagdrömmeri, flykt till och från ohållbara relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykter, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, berättar Emil Jensen om arbetet med föreställningen.

 

Idag släpps singeln ”Kolla på film”, en duett med Iiris Viljanen. Ett smakprov från nya skivan som kan vara pophistoriens första möte mellan finlandssvenska och skånska.

Lyssna på den nya låten här

Iiris Viljanen kommer dessutom att vara gäst och support under höstens turné. Hon var tidigare med i bandet Vasas flora & fauna och har senaste året släppt den uppmärksammade låten ”Årstavikens strand” som finns med i hennes kommande soloalbum.

- Första gången jag hörde Iiris blev jag helt tagen. Som när du tänker ”äntligen” utan att du fattat att du väntat på något. Så var det, och är fortfarande varje gång jag hör henne, säger Emil Jensen om samarbetet.

 

När samhällsklimatet hårdnar och kallnar, kontrar Emil med att sprida ännu mer mänsklig värme genom sina hyllade skivor, böcker, krönikor, tankar för dagen i radio och framför allt från scener runt om i hela landet med sin helt egna blandning av musik, lyrik och komik.

 

Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd. Han duckar aldrig för svåra ämnen, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

 

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser – som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser för sin Cykelturné, och även en nominering till Martin Luther King-priset och just nu är han Artist in Residence på Vara konserthus.

 

Onsdag 14/9 kl 10.00, släpps biljetter till extraföreställningar den 27 november på Stora Teatern i Göteborg och den 4 december på Södra Teatern i Stockholm.

I Emil Jensens band ingår;
Anna Dager - cello
Hanna Ekström - violin
Fredrik Myhr - trummor och slagverk

botbodyblackshadow