Musiken från föreställningen Osebol blir album och turnén fortsätter

I ”Osebol – en föreställning om en by” möter Marit Kaplas Augustprisade bok Martin Hederos musik i ett unikt scenkonstverk. Nu är det klart att musiken ges ut som album, första singeln ”Östra Ämtervik” släpps idag. Samtidigt fortsätter turnén genom Sverige, både fysiskt och som livestream.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla byns cirka 40 vuxna invånare. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Boken mottog det prestigefyllda Augustpriset hösten 2019.

Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt erkända The Soundtrack of Our Lives. Martin Hederos har inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.

Den 25 september ges musiken ut som ett fristående album och redan idag släpps det första smakprovet.

Lyssna på ”Östra Ämtervik” här (Teg Publishing).

”Mitt Värmland har såklart funnits med i bakhuvudet under skrivandet av denna musik, resorna genom Fryksdalen på väg till Sunne med fotbollslaget på 80-talet, den årliga vinterturen genom Klarälvdalen mot sportlov i Norge med familjen och cykelturerna från hemmet till Vänerstranden. Men också bilder av Kabul och gamla DDR, alla som läst boken känner igen sig i det.
Jag har också försökt göra mycket rum i låtarna för Marits röst, nu får ni som lyssnar fylla i själva där i stället”

Konserterna på Södra Teatern i Stockholm, Babel i Malmö och Kulturkvarteret i Kristianstad flyttas till vintern 2021. Men under hösten finns det fortfarande chans att se föreställningen och uppleva musiken, ikväll inleds en rad spelningar i Fengersfors. Två av föreställningarna kommer streamas för alla att ta del av.