KALAS

Kalasturnén återuppstår i sommar – tillbaka för första gången på 18 år

Dela

Ett kittlande, dynamiskt och generationsöverbryggande sommaräventyr väntar när bob hund, Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, GRANT, Esther, Klara Keller och GERD samt kanske en och annan gäst gör gemensam sak.

Biljetter ute nu på kalasturnen.se

Klassiska paketturnén Kalas återuppstår i juli och augusti för att fira livemusikens återtåg efter nedstängning och restriktioner.

Men mest av allt handlar det om att såväl artister som publik ska känna gemenskap, ha kul och uppleva överraskningar. Annars vore det ju knappast Kalas – industrisemesterns pop- & dansfest.

Markus Krunegård om Kalasturnén:

”Jag kan avundas folk med en arbetsplats och kollegor så jag ser fram emot att ha båda i sommar, yrket cirkusartist har dessutom alltid lockat. Detta blir som en ambulerande cirkus och jag gillar tanken på att vara med i något större och mer än att vara soloartist – jävla trist ord där, ’soloartist’.”

Gina Dirawi:

”Det här blir ju min första musikrelaterade turné, så jag anammar samma filosofi som mina vänner som blivit på smällen – förbereda mig så gott det går för att sen bara ’åka med’. Sen är det ju jävligt kul att få besöka Kackelstugan, känns ju instinktivt som en plats där jag hör hemma.”

Cherrie:

”En ny publik för mig som jag ser jättemycket fram emot att få lära känna. Jag hoppas att det är ömsesidigt.”


Conny i bob hund:

”Vi ser fram mot att åka ut på rullande festival med det här sällskapet, och få chansen att se och lära vilka trix de andra artisterna har när de uppträder. Kalas har byggt gemenskap, vi är fortfarande bundis och jobbar ibland tillsammans med de band vi reste med på 90-talet.”

Ett kringresande kalas. Tio akter. Tio städer. 

De inblandade artisterna på årets Kalasturné reser tillsammans i en turistbuss mellan gigen runtom i sommar-Sverige. Nya bekantskaper kommer uppstå, gamla vänskaper återknytas, samarbeten inledas och ingen är särskilt mycket mer headline än någon annan trots att etablerade stjärnor varvas med yngre förmågor. 

När bob hund, Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, GRANT, Esther, Klara Keller och GERD samt kanske en och annan gäst åker ut tillsammans gör de det för att fira livemusikens återtåg efter pandemin. 

Sedan Kalasturnén senast var ute, 1997–2004, har dessutom det svenska livemusiklandskapet genomgått stora förändringar. Att konceptet då lades till vila handlade till stor del om att det utanför storstäderna fanns betydelsefulla och snabbt växande festivaler som Hultsfred, Arvika och Peace & Love men även en rad stora och små stadsfestivaler som tillgodosåg publikens sug på musik och kultur. 

2022 är läget ett annat. Marknaden har omformats och vi kommer nu ut ur två år av pandemi som stängt ner landets scener. Publiken längtar efter musiken och artisterna efter publiken. Därför känns det både angeläget och oerhört roligt att återstarta Kalas.

Spelplatserna är valda med omsorg, det handlar snarare om folkparker och kvartersfester än flygfält och arenor, allt för att förstärka känslan av gemenskap och intimitet mellan artister och publik. Som alltid med Kalas läggs vikt vid musikalisk bredd och dynamik, från rock och R&B till indiepop och country.

Kalas rullade för första gången ut på vägarna 1997 med Whale, bob hund och Weeping Willows i lineupen. Under åren som följde tog artister som Håkan Hellström, Kent, Timbuktu och Lars Winnerbäck avgörande steg i sina karriärer på Kalas-scenerna. Det torde inte vara omöjligt att något liknande kommer ske även i sommar.

Kommande konserter

Laddar...