1900 kommer till Malmö och Göteborg efter biljettrusning på Dramaten i Stockholm

Dela

På en timme sålde 1900 – En audiovisuell konsert ut Dramaten. Det enorma intresset för konserten den 18 januari 2025 gör att den kungliga scenen nu öppnar för ytterligare en kväll, den 19 januari 2025.

Samtidigt avslöjar Christian Gabel, den mångsysslande kompostören och artisten bakom namnet 1900, att föreställningen kommer till både Malmö (Palladium) och Göteborg (Filmstudion) under januari 2025.

Efter en kritikerrosad och utsåld konsertserie på Orionteatern är 1900 – En audivisuell konsert tillbaka.

Bakom namnet 1900 döljer sig den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel. Med hjälp av gammalmodig inspelningsutrustning och ett oslagbart sinne för minimalistiska melodier återbesöker och omarbetar han det föregående seklet i brusiga ljudkollage. 2018, tio år efter det självbetitlade debutalbumet, intogs Orionteatern för att för första gången framföra musiken på scen. En konsertserie som idag närmast är att betrakta som en klassiker.

1900-projektet har blivit en osannolik framgångssaga där många människor tagit instrumentalmusiken till sina hjärtan. Låten Den minsta av segrar har rent av blivit lite av en hit som flitigt förekommit i olika TV-program. Debuten följdes 2016 upp av albumet Tekno som också den använde kollage av ljud och melodier fångade med analoga rullbandspelare för att skapa en helt egen värld. En värld som fullt ut kommer till sin rätt på scen.

Men sin audiovisuella konsert har Gabel skapat ett format där film möter musik i ett hypnotiskt flöde.

Våren 2024 släpptes en tredje 1900-skiva, Kontragarde. Ett album som tematiskt rör sig kring konstnärligt skapande i allmänhet och idén om avantgarde i synnerhet.

Om: 

Christian Gabel/1900 är musiker, kompositör och producent tillika ljudkonstnär. Född i Karlstad men numera bosatt i Stockholm. Under det senaste decenniet har han gjort ett stort avtryck på den svenska alternativa musikscenen. Han har släppt flertalet elektro-instrumentala album under eget namn, hyllade av press och media likaså fans och lyssnare och är sedan 15 år tillbaka medlem i legendariska indie-rockbandet bob hund. Under sin karriär har Gabel samarbetat med artister så som Thåström, Annika Norlin och Ossler, samt komponerat musik för teaterföreställningar på kulturscener som Dramaten och Galeasen i Stockholm samt Uppsala Stadsteater.

Kommande konserter

Laddar...