Hon_vars_hjarta_

​100 år sedan Dan Anderssons död – nu blir hans olyckliga kärlekshistoria musikföreställning

Dela

Den fattige finnmarksskalden Dan Anderssons stormande kärlekshistoria med överklasstudenten Märta Larsson blir hösten 2021 musikföreställning. I ”Hon vars hjärta var som mitt – En musikalisk kärlekshistoria” intar Göran Greider rollen som berättare och för musiken står de båda unga artisterna Sara Parkman och Johan Airijoki.

Hundra år efter Dan Anderssons död kastar boken ”Hon vars hjärta var som mitt” nytt ljus över den mytologiserade poetens livsöde. Författaren Göran Greider har genom ett pussel av efterlämnade brev skildrat kärlekshistorien mellan Dan Andersson och Märta Larsson. Ett dömt Romeo & Julia-förhållande som omöjliggjordes av klass, religion och geografi.

Hösten 1914 möts den fattige finnmarksskalden Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellektuellt och erotiskt. Men när Märtas borgerliga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös.

Det är en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner. Samt i musiken. För är det på något sätt Dan Andersson verkligen satt avtryck i den svenska folksjälen så är det med tonsättningar av hans texter, egna och andras.

”Omkring tiggarn från Loussa”, ”Till min syster”, ”En spelmans jordafärd, ”Jag väntar…”, ”Till min längtan”, ”Minnet”, ”Till Märta” för att bara nämna en handfull av de älskade sångerna. Från Björn Ulvaeus Hootenanny Singers och Thorstein Bergman på 60- och 70-talet till Sofia Karlsson och Thåströms inspelningar i vår tid finns det en lång tradition av Dan Andersson-tolkningar. Till denna ställer sig nu föreställningen ”Hon vars hjärta var som mitt – En musikalisk kärlekshistoria”.  Göran Greider intar rollen som berättare och för musiken står de båda unga artisterna Sara Parkman och Johan Airijoki. Ett narrativ byggs i dialog mellan Greiders text och väl valda sånger som förstärker och fördjupar historien.

Både Parkman och Airijoki verkar på olika sätt i den folk- och vistradition som var Anderssons. Men är också förnyare. I deras respektive uttryck möts det sakrala, profana, det kärva och vackra på ett sätt som speglar såväl Dan Anderssons dikter som den aktuella berättelsens teman. Texterna kommer att framföras till såväl klassiska arrangemang som med nya tonsättningar skrivna specifikt för föreställningen. För ackompanjemanget står Johan Airijokis band Malmfältens Rockklubb

Romanens starka tidskänsla och atmosfär förflyttas till scenen för en stämningsfull och suggestiv föreställning där text och musik sömlöst vävs samman.

Uruppförandet sker i Teatersalongen under festivalen Storsjöyran i Östersund. Sedan tas föreställningen på turné hösten 2021.