Eagle-Eye Cherry

Bland svenska popklassiker står Eagle-Eye Cherrys "Save tonight" i en klass för sig. En brottarhit med tungviktsbälte. Albumet "Desireless" sålde över 3 miljoner exemplar. Men vägen dit var lång.

 

Svensk-amerikanen Eagle-Eye Cherry föddes 1971 i Stockholm. Hans far, den berömde trumpetaren Don Cherry, tyckte att den nyfödde pojkens ögon såg ut som en örns och namnet var valt.

 

Under uppväxten följde Eagle-Eye och hans syster Neneh med fadern på långa turnéer och det var längs med landsvägarna han fick smak för den resande artistens nomadiska livsstil.

I tonåren flyttade Eagle-Eye till New York där han började studera på School of Performing Arts.

I Det Stora Äpplet stannade han länge för att arbete som skådespelare och trummis i olika band och återvände inte till Sverige förrän 1996 då han börjat arbeta på sitt debutalbum.

 

Genombrottsalbumet innehöll djupt personliga låtar som markerade ankomsten av en ny anmärkningsvärd låtskrivare. Med "Save tonight" som drivmedel sålde skivan platina världen över.

 

Uppföljaren producerades av ingen mindre än giganten Rick Rubin som tidigare jobbat med artister som Metallica och Johnny Cash. Eagle-Eye Cherry har också medverkat på Santanas sanslöst framgångsrika album "Supernatural".

 

Eagle-Eye Cherry är en artist som inte vänder sig om utan gärna utforskar nya ingångar till sitt musikskapande.

Följ på hemsida  Följ på facebook  Lyssna på Spotify  Lyssna på iTunes 


botbodyblackshadow