500 mil

500 mil är ett av Sveriges konstigaste band. Christel Valsinger och Anna Charlotta Gunnarson bor i olika städer, hittade varandra via Twitter, bildade bandet på Way Out West och hade skrivit sina första låtar inom en vecka. Våren 2018 släpper gruppen sitt första fullängdsalbum, men redan i november 2017 kom ett första smakprov: ”Chokladmuffins, goda, april -81”, om folkhemmets hemmafruar som aldrig fick testa sina yrkesvingar.

 

Christels moderna powerpop får med sig både kritiker och fans, som peppas av hennes glittrande gitarrspel och lågmälda arrangemang. Med bakgrund i ikoniska indiebandet The Pusjkins har hon spelat på festivaler världen över, och nu producerar hon också 500 mils material. Anna Charlotta sjunger i bandet och skriver de samhällskritiska och feministiska texterna, som redan älskas av många, kanske för att de ofta speglar människor som sällan har en röst. Ett fan tryckte upp texten till ”Alla andra dar” på ryggen till sin jeansjacka.

 

Många hörde först talas om 500 mil när den kändistäta videon till ”Som en saga” spreds på nätet vintern 2016. Popduon hyllades för sin hittiga musik, med smarta texter som drabbar på djupet. När debut-EP:n ”Grand Finale” släpptes samma år skrev tidningen QX att ”varje spår är som ett hookigt kapitel i en musikalisk bok om vår samtid”. Den melodistarka indien och de knivskarpa svenska skildringarna har också fått lovord i Aftonbladet, P4 och på diverse musikbloggar. Sommaren 2016 spelade 500 mil på bland annat Storsjöyran och Göteborgs kulturkalas och förebilder som Pär Wiksten, Stina Wollter och Joppe Pihlgren är ivriga påhejare. Dessutom har flera nya popgrupper bildats med 500 mil som inspirationskälla; framför allt tjejer som nu äntligen gör det de alltid har drömt om. 500 mil har visat att det går.Följ på facebook  Lyssna på Spotify  Se på youtube 


botbodyblackshadow